W Siemianowicach aktywnie walczymy ze SMOGIEM

W Siemianowicach Śląskich wzrosła o ponad 60% dotacja na wymianę starych pieców węglowych na nowe, przyjazne ludziom i środowisku. Stosowna uchwała został podjęta przez Radę Miasta w styczniu br. (w tym głosami SLD).

- Był to jeden z elementów programu walki z zanieczyszczeniem powietrza, który przedłożył na ręce Prezydenta Miasta, Rafała Piecha w zeszłym roku - komentuje Jakub Nowak, przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Siemianowicach Śląskich.

Dziś można liczyć na zwrot do 80 % poniesionych kosztów, nie więcej niż 4800 zł., dlatego warto pomyśleć o zdrowiu swoim i bliskich.

Wiedząc, że największym trucicielem powietrza są stare piece węglowe, głównym nacisk należało położyć na bezpośrednie dofinasowanie ich wymiany - co się udało. Jest to duży sukces władz miasta, rady i przede wszystkim mieszkańców - dodaje Nowak.

Oprócz wspominanego dofinasowania we wniosku SLD znały się również następujące propozycje:

• Zwiększenie dopłaty przy zakupie kolektorów słonecznych z 50% wartości do 80% (nie więcej niż 5 tys.zł),
  • Wprowadzenie programu edukacyjnego w szkołach, mającego na celu zwiększenie wrażliwości młodego człowieka na elementy ekologii oraz pokazania złych praktyk przekładających się negatywnie na ludzkie zdrowie,
  • Wprowadzenie ulg podatkowych dla przedsiębiorstw inwestujących w odnawialne źródła energii w prowadzonych zakładach pracy na terenie gminy (w tym użycie aut elektrycznych i hybrydowych),
  • Lobbowanie w Sejmie RP na rzecz wprowadzania zmian systemowych w zakresie ochrony środo​wiska,
  • Stworzenie „Lasu Ojców”, gdzie każdy ojciec mógłby wraz ze swym dzieckiem zasadzić drzewo – element edukacyjny,
  • Zwiększenie ilości budynków komunalnych zasilanych C.O.,
  • Utworzenie systemu wypożyczania rowerów,
  • Szeroka kampania informacyjna w mediach samorządowych i lokalnych.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!